15 saker att göra på din gotlandssemester

Gotland är förmodligen Sveriges allra bästa och faktiskt mest exotiska semesterdestination av flera anledningar! Gotland brukar ha flest soltimmar i hela Sverige och det finns flera vackra stränder runt ön. Ön har också en rik historia och ett rikt kulturarv, vilket märks inte minst i den gamla arkitekturen och i den berömda ringmuren. Oavsett vad du är intresserad av finns det mycket att göra här under din Gotlandssemester!

1. Konst och konsthantverk. Inne i Visby, men även ute på landsbygden, finns det många olika konstbutiker och utställningar att besöka. Det finns bland annat keramik, inredning, skulptur, textil och glasblåseri. Du som söker unik keramik, som är oglaserad och lite mer ruffig, kan åka ut på landsbygden och besöka Lena Scharp. I Etelhems krukmakeri, som varit i bruk ända sedan 1889, kan du till och med prova att dreja själv!

2. Museer och borgar – upplev historien. Gotlands museum i centrala Visby är värt ett besök, inte minst den kulturhistoriska Fornsalen. Här finns möjligheten att lära sig om öns historia. Här finns världens största vikingatida silverskatt, Spillingskatten, som väger 67 kilo. Bungemuseet innehåller byggnader från fyra olika århundraden, allt från enkla boningar till herresäten. Husen är uppbyggda vid museets område vid Fårösund. På Fårö finns det förstås en utställning om Ingmar Bergman. Det finns också utställningar med fågelmålare Lars Johnsson samt memorabilia från öns kultband Smaklösa. För dig som vill uppleva historia utanför museernas väggar finns det många intressanta ruiner, borgar och lämningar på Gotland. Till exempel kan du besöka Torsburgen -Sveriges största fornborg, daterad till tiden kring Jesu födelse!

3. Visby – som en medeltida medelhavsby. När du promenerar på gatorna i öns största stad kan du få en känsla av att vara någon annanstans, en annan tid. De små gränderna med gamla hus och rosbeklädda fasader får dig att tänka på en liten medelhavsby för flera hundra år sedan. Visby är en klassisk gammal hansestad med ringmur från medeltiden. Staden togs upp på Världsarvslistan redan 1995.

4. Medeltidsveckan – riddare och prinsessor. Medeltidsveckan i Visby är jämte Almedalsveckan Gotlands största evenemang. Medeltidsveckan fångar på många olika sätt öns historia och kulturarv. Flera historiska händelser spelas upp på gator och torg, med tidstypiska kläder. Det finns både professionella skådespelare och amatörer som provar att klä ut sig. Under dessa dagar kommer du att se riddare och prinsessor utmed stranden.

5. Ingmar Bergmans Fårö. Detta är ön som inte minst Ingmar Bergman gjorde känd. Fårö är berömd för sitt speciella ljus och är ett måste på din semester 2016. Fårö ligger lite avsides och bjuder på vackra stränder, raukar men även ett lite mysigt bageri och flera grillplatser. Här finns också ett ovanligt bed and breakfast-boende, Slow train, för dig som vill prova något annorlunda.

6. Gå ner i underjorden – 400 miljoner år gammal kalksten. De flesta som turistar på Gotland under sin semester besöker Lummelundagrottorna, som även 2016 kommer att bli en populär turistdestination. Här finns 400 miljoner år gammal silurkalksten, fossiler och vackra droppstenar. Grottan är en mycket speciell, unik naturupplevelse.

7. Den karga naturen. Gotland är berömd för sin medeltida romantiska atmosfär – men även den unika, karga naturen. En utflykt i naturen bjuder på raukar, ruiner och vindpinade slätter. Samtidigt upptäcker du små kustsamhällen med kalkstenshus. Ett exempel på den karga naturen är området Hoburgen, med raukar, vild växtlighet och fågelliv. Här finns den kända Hoburgsgubben som har tittat ut över havet i flera tusen år. Du bör också besöka Langhammars på Fårö med sina närmare 10 meter höga raukar. Ytterligare ett alternativ är Ekstakusten, ett naturreservat med ovanligt vacker kuststräcka. Närholmen i södra Gotland för tanken till savannen.

8. Stora Karlsö – sillgrisslor och orkidéer. Utöver Ingmar Bergmans Fårö finns det flera vackra, karga öar utanför Gotlands kust. Stora Karlsö bjuder på dramatisk natur. Här finns också flera ovanliga fågelarter, som exempelvis sillgrisslor. Under sommaren kan man besöka speciella fågelevent, då fåglarna hoppar ner från klipphyllorna till sina väntande föräldrar i havet. Sommartiden finns det också vackra orkidéer att titta på. Här finns också möjlighet att bo i en fyr – en upplevelse du sent skall glömma!

9. Rida vid havet. Om du har ridintresse, eller bara är nyfiken, bör du prova att rida islandshäst vid Hallvide Gård i Södra Gotland. Här får du chansen att rida längs havet och ute i vattnet med lugna och snälla hästar.

10. Cykla på småvägar. Många turister väljer att ta med cykel eller hyra en cykel. Gotland är en perfekt ö för cykling, med många småvägar och cykelbanor i fantastiska miljöer. Det finns också många ställen att tälta på.

11. Åka tåg – ångtåg och gruvtåg. Att åka ångtåg är något som lockar människor i alla åldrar, inte minst de lite yngre. Ångtåget i Dalhem är mycket populärt för familjer som firar semester – här finns även möjligheten att hyra dressin och köra själv. Vidare kan familjer prova att åka gruvtåget i Bläse kalkbruksmuseum, som visar den gotländska stenindustrins historia.

12. För barnen. Gotland är även på många sätt en ö för barnen. Bland de populära besöksmålen finns Kneippbyn och Ville Villekulla men även större evenemang som Barnkörveckan och Barndagen.

13. Bada och sola. Gotland har nästan varje år flest soltimmar i hela landet! Här finns mängder med vackra stränder. Du bör inte missa Sudersand på Fårö. Sudersand är långgrund med mjuk sand med möjligheten att köpa något att äta och dricka i närheten.

14. Äta – crêpes och saffranspannkakor. Det finns förstås många olika restauranger på Gotland, nya och gamla, billiga och dyra. Den som vill uppleva något speciellt kan prova något av crêperierna, på Fårö eller i Hablingbo. Gotland är förstås berömt för sina saffranspannkakor.

15. Shoppa. Gotland erbjuder även många olika möjligheter för shopping. Visby har ett varierat shoppingutbud, exempelvis gallerian H10 med flera olika designföretag. Även på landsbygden kan du hitta flera unika butiker. I närheten av Klintehamn kan du till exempel hitta Formverket, som säljer inredning med Gotländska referenser, samt Bikeholic med butik och café i container.Dela med dina vänner...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone